Ukas trykkokeroppskrift: Grønnsakssuppe

Trine-Amalie forteller:

«Mens mine egne barn var små jobbet jeg i seks år med familiebarnehage. Det var en hestehandel med kommunen, det var den måten jeg kunne skaffe mine egne barn barnehageplass før de fylte fire år. Hver høst dro vi med en haug småbarn til torget eller nærmeste matvarebutikk og kjøpte inn grønnsaker – vi skulle lage grønnsaksuppe. Det er jo så sunt! Og det er viktig å lære små barn at grønnsaker skal man spise. Det var like kjedelig hvert eneste år. Meningen var at barna skulle følge hele prosessen. Men små barn fikk ikke håndtere skarpe kniver eller være i nærheten av varme kokeplater. Så det var vi voksne som måtte skrelle og kutte i småbiter, putte i gryta med vann og koke suppe. Det verste var at de færreste av barna likte høstens grønnsaksuppe. Det kan jeg ikke klandre dem for.

Mine egne barn fikk også grønnsaksuppe. Men den var av et annet kaliber. Jeg har én sønn som spiser alt – og en som ikke har villet spise grønnsaker siden han var 1 ½ år gammel. Han sorterte ut grønnsakene – men han minnes fremdeles med glede byggrynene, 20 år senere!

En vakker dag står du der og ser over hva hytta/båten/bobilen/campingvogna har å by på. Det er den siste dagen i ferien og tid for hjemreise. I kjøle- skapet finnes det som regel noen poteter, et par gul- røtter, en skalk kål, litt sellerirot, en halv purre, kanskje noen kokte grønne bønner i en plastboks, en liten rest av en ingefærrot og kanskje et par halvtørre chili. Ser du godt etter finner du kanskje et lett inn- tørket blomkålhode du hadde tenkt å bruke til noe, eller rester av litt brokkoli. Det er bare å gå i gang! Man skal ikke kaste mat. Det har vi lært av mor. Poenget er det samme som i eventyret om kjerringa som kokte suppe på en spiker. Du begynner med spikeren og har i hva huset/båten/hytta/bobilen kan varte opp med av rester.

Aller først finner du fram trykkokeren og har i 1 ½ liter vann. Deretter tar du resten av byggrynene jeg sa du skulle ta med deg, og har dem i vannet. De får ligge der og godgjøre seg mens du jobber. Det kjøleskap og grønnsaksnett rommer av poteter og grønnsaker skrelles, og kuttes i småbiter. Alle rester av kokte grønnsaker og poteter også. Alt has i trykkokeren etter hvert. Har du ikke chili eller ingefær igjen, strør du på restene fra krydderposene. Det skader ikke om du har i rester av kummin eller karve heller. Så smuldrer du 3 kjøttbuljongterninger i kjelen, kverner litt pepper over og setter på lokket. Kokes under trykk i 12 minutter, det burde holde.

Har du rester av pølser eller annet kjøtt, kutter du det i småbiter mens kjelen koker. Det samme gjelder de siste skivene salami eller annet kjøttpålegg. Når du tar av lokket, har du dette oppi, og rører rundt. Smak til med salt. Det trengs litt salt hvis det skal smake noe som helst av en grønnsaksuppe. Det beste er nå hvis du har igjen litt persille du kan klippe over. Eller resten av det grønne fra sellerien. Det tar seg vakkert ut, og gir suppen et preg av «sunn mat».

Det er byggrynene som gjør susen – og buljongen. Ved siden av suppen er det godt med grovbrød med de siste skivene av gul ost. Alle blir gode og mette, og alle har god samvittighet fordi vi har klart å spise opp alle restene.

Takk for en deilig ferie. Nå drar vi hjem!»

Bon apetit!

[mk_button dimension=”three” size=”medium” outline_skin=”dark” bg_color=”#00c8d7″ text_color=”light” icon=”moon-quill” url=”http://www.nautiskfritid.no/products/abc-for-trykkoker2″ target=”_self” align=”left” id=”Buton ID” margin_top=”0″ margin_bottom=”15″]

Kjøp boken ABC FOR TRYKKOKER her[/mk_button]Kr. 349,- (Du blir viderekoblet til flinke folk i bokhandelen Nautisk Fritid – de ordner utsendelsene!)

 

Forlegger-Anne Nygren er selv en ivrig seiler som har vært på langturseilas to ganger og arrangerer og holder foredrag.

Hilsen forlegger-Anne som takker Trine-Amalie for de gode oppskriftene!

Vi sender deg nyhetsbrev med nyttige tips råd og inspirasjon.