Ukas trykkokeroppskrift: Fiskesuppe

«Nå er det veldig fristende å si «Sleng uti et snøre og trekk opp all den fisken du kan få…» Det kan jo være tilfelle, men vi kan vel ikke alltid stole på fiskelykken. Har du egen fangst, er det flott. Har du ikke, får du vel heller vente med fiskesuppen til en dag du får fisk» sier kokebokforfatter Trine-Amalie.

Du trenger:

  • fisk
  • 2 pastinakk eller persillerot
  • 2 gulrøtter
  • 1 purre
  • ev. 1 rød chili uten frø
  • ev. et knust fedd hvitløk
  • salt
  • vann
  • 4 ss créme fraiche, matfløte eller rømme
  • safran eller gurkemeie
  • finklippet gressløk

 

Sånn gjør du:

Trine-Amalie fortsetter. «Fiskesuppe trenger skikkelig kraft – og det er selvfølgelig her trykkokeren kommer inn! Rens og fileter fisken. Ha hoder og bein i trykkokeren, har du rekeskall, ta med dem også. Dekk med vann, tilsett litt salt og kok under trykk i 15 minutter. I mellomtiden renser og skjærer du opp grønnsaker etter smak.

Min mor mente at det ikke ble skikkelig fiskesuppe uten pastinakk – det lærte hun som nygift i Bergen rett etter krigen. Pastinakk er en grønnsak som ­norske bønder er begynt å dyrke igjen etter at den har vært mer eller mindre borte fra markedet i årtier. Som ung student i Stavanger lærte jeg at til skikkelig fiskesuppe måtte man ha purre. Kystbefolkningen kan fisk og fiskesuppe, dem skal vi lytte til.»

makrell (1)

«Har du ikke pastinakk, bruk en persillerot eller to, kuttet i tynne skiver. En purre og et par gulrøtter deles også i tynne skiver. Når trykket er gått ut, siler du kraften over i en bolle. Kast fiskebeina. Skyll ut av trykkokeren, ha grønnsaker og fiskekraft over i kjelen igjen. De dristige kan ha i en finsnittet chili, men ikke bruk for mye. Et hvitløksfedd gjør heller ingen skade. Fiskesuppe får en ekstra fin smak om du kan spandere ørlite safran. Erstatningen gurkemeie, bare ½ ts, gir ikke helt samme eksklusive smak, men setter en spiss på både farge og smak. La grønnsakene koke i kraften uten lokk i 5 minutter. I mellomtiden skjærer du fiskefiletene i mindre biter og har dem oppi. Har du reker eller blåskjell, la dem få følge med. Trekk, ikke kok, til fisken er ferdig, det tar bare noen minutter. Vel bekomme!

 

Forlegger-Anne takker Trine-Amalie for alle de fine oppskriftene og gleder seg til seilesesongen starter!!!

Kr. 349,- (Du blir viderekoblet til flinke folk i bokhandelen Nautisk Fritid – de ordner utsendelsene!)

Vi sender deg nyhetsbrev med nyttige tips råd og inspirasjon.