Ukas trykkokeroppskrift: Pot au Feu – fransk kjøttsuppe

Forlegger-Anne har vært en liten tur i Frankrike og dermed serveres det en fransk oppskrift fra kokeboken i dag. Pot au Feu er et av de virkelige klassiske eksemplene, mer fransk enn dette får du det ikke, i alle fall ikke i en trykkoker. Pot au Feu betyr ganske enkelt; «Gryte over ilden». Den kan lages på bare oksekjøtt, men originalen skal egentlig ha både okse og fylt høne, og gjerne noe kalv også. Det var dette med å få tak i høns, da. Det er ikke så enkelt. Og det er ikke ofte vi kommer over kalvekjøtt heller her til lands, dessverre. Skulle du finne enten høne eller kalv, bruker du selvfølgelig det. Ellers får vi klare oss med det som finnes. Vi forenkler litt. Godt blir det uansett, og vi trenger ikke gjøre som de franske husmødrene som lar gryta stå og putre hele dagen.

Du trenger:

  • 500 g oksekjøtt
  • 2 kyllingbryst
  • 2 nellikspiker
  • 1 ts pepperkorn
  • salt
  • 1 fedd finhakket hvitløk
  • 2 purrer i biter
  • 2 gulrøtter i biter
  • ¼ sellerirot i skiver
  • 1 løk i båter
  • 1 liter vann
  • 2 dl hvitvin
  • persille

Sånn gjør du:

Siden kjøttet ikke skal brunes, må det tørkes godt av før det kokes. Kjøtt og kyllingbryst deles i gode biter. Stikk nellikene i en løkbåt, da blir det lettere å fjerne dem. Ha alt unntatt hvitvinen i kjelen og kok under trykk i 25 minutter. Koker du retten om ­morgenen, og lar den stå utover dagen, kan koke­tiden reduseres til 10 minutter. Smak til suppen med salt og pepper og hell hvitvinen i til slutt. Persilledryss over.

Serveres med kokte poteter til. Det går helt greit å ha noen kokefaste poteter i suppen i stedet.

 

[mk_button dimension=”three” size=”medium” outline_skin=”dark” bg_color=”#00c8d7″ text_color=”light” icon=”moon-quill” url=”http://www.nautiskfritid.no/products/abc-for-trykkoker2″ target=”_self” align=”left” id=”Buton ID” margin_top=”0″ margin_bottom=”15″]Kjøp boken her[/mk_button]Kr. 349,- (Du blir viderekoblet til flinke folk i bokhandelen Nautisk Fritid – de ordner utsendelsene!)

Hilsen Forlegger-Anne
Det er som vanlig Trine-Amalie som har tryllet fram de gode oppskriftene! Hurra for deg!

Vi sender deg nyhetsbrev med nyttige tips råd og inspirasjon.